Maventa

Pikaopas verkkolaskutukseen

Verkkolaskutus on turvallinen, nopea ja kustannustehokas tapa lähettää ja vastaanottaa laskuja. Se vapauttaa yrityksen resurssit manuaalisista paperitöistä tuottavampiin tehtäviin ja nopeuttaa yrityksen rahankiertoa.

Lisäksi voit yhdistää verkkolaskutukseen automaattisen maksuvalvonnan ilman lisäkuluja.

Lue myös:
Tuetut verkkolaskuformaatit

Verkkolaskutus – näin pääset alkuun

Toisin kuin luullaan, verkkolaskutus ei ole vaikeaa ja teknistä, vaan hyvinkin helppoa. Verkkolaskulain mukaan laskun vastaanottajalla on halutessaan oikeus saada laskut sähköisessä muodossa. Pikaoppaasta löydät tärkeimmät asiat, mitä sinun pitäisi tietää ottaessasi verkkolaskutusta käyttöön.

Jo yli 176 000 yritystä luottaa Maventaan

Maventa on kotimainen verkkolaskutuspalvelu, jota käyttää yli 70 000 suomalaista yritystä. Kansainvälisesti Maventan teknologiaa käyttää lähes kolminkertainen määrä. Maventan kautta kulkee yli 6 miljoona verkkolaskua joka kuukausi.

Miten verkkolaskun lähettäminen tapahtuu käytännössä?

Verkkolaskun lähettäminen tapahtuu suurimmaksi osin samalla tavalla kuin paperilaskun lähettäminen. Täytettyäsi laskuun tarvittavat tiedot laskutusohjelmassasi, valitset lähetystavaksi verkkolaskun.

Jotta lasku menee perille, tarvitset vielä laskun vastaanottajan verkkolaskuosoitteen sekä operaattoritunnuksen. Mikäli et ole saanut tietoja suoraan vastaanottajalta, voit tarkistaa ne myös verkkolaskuosoitteistosta.

Aloita verkkolaskujen lähettäminen

Miksi siirtyä verkkolaskutukseen?

Paperilaskujen käsittely on yrityksille kallista, minkä vuoksi monet yritykset ovat lopettaneet niiden vastaanottamisen tai lisänneet paperilaskuihin huomattavan laskutuslisän. Verkkolaskutus on myös paperista versiotaan nopeampi ja turvallisempi tapa laskuttaa.

Verkkolaskutus säästää laskujen käsittelykuluja

Säästä 60 % laskujen käsittelykuluissa

Tutkimusyritys Billentiksen tekemän raportin (2016) mukaan verkkolaskun säästö käsittelykuluissa suhteessa paperilaskuun on lähettäjälle 64% /lasku ja vastaanottajalle 59%/lasku. Rahassa mitattuna säästö on yhteensä 17,80 euroa/lasku.

Verkkolaskutus säästää aikaa

Vapauta resursseja 5,5 min per lasku

Finanssialan keskusliiton (FKL) tutkimuksen mukaan (2010) yritysten välinen verkkolaskutus säästää noin 5,5 minuuttia yhden laskun käsittelyssä. Ajansäästö syntyy, kun päästään eroon paperilaskujen manuaalisista vaiheista.

Verkkolaskulaki velvoittaa verkkolaskujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Vastaa verkolaskulain vaatimuksiin

Vuoden 2020 huhtikuussa verkkolaskudirektiivin mukainen verkkolaskulaki velvoittaa yritykset lähettämään ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Vastaanottajalla on oikeus jopa hylätä laskut, jotka eivät täytä lainmukaisen verkkolaskun vaatimuksia.

Verkkolaskutus on ympäristöteko

Ympäristö kiittää

Verkkolaskun hiilijalanjälki on käsittelyketjussa vain 1/3 osa paperilaskuun verrattuna (Finanssialan keskusliitto FKL). Tee vihreä valinta ja vaikuta kestävään tulevaisuuteen.

Verkkolaskutus ja automaattinen maksuvalvonta

Voit yhdistää ammattimaisen ja automaattisen maksuvalvonnan Maventan reskontravahti-palvelun avulla.

Maventan reskontravahti lähettää automaattiset maksumuistutukset
ja -huomautukset, huolehtii maksuvalvonnasta ja suoritusten kohdistamisesta sekä tarvittaessa myös perinnästä yrityksesi puolesta. Saat palvelun käyttöösi ilman lisäkuluja verkkolaskutuksen tueksi. Sinulla täytyy vain olla Maventa verkkolaskutus käytössäsi.

Aktivoi verkkolaskutus – yhdistä ja integroi

Liitä ohjelmistoon

Maventa on yhdistettävissä mihin tahansa taloushallinto- ja toiminnanohjausjärjestelmään. Valmis integraatio löytyy jo yli 140 ohjelmistosta. Maventan näppärän käyttöönottoapurin avulla pääset helposti alkuun. Valitset vain listasta käyttämäsi ohjelmiston ja seuraat ohjeita.

Integroi osaksi suurempaa kokonaisuutta

Suuryrityksille ja ohjelmistokumppaneille Maventa tarjoaa API -ohjelmointirajapinnan operatiivisten järjestelmien integrointiin. Maventan teknologiaa voi hyödyntää joko sellaisenaan tai osana omaa palvelutarjontaa. Tutustu tarkemmin

Henkilöitä aktivoimassa verkkolaskutusta yritykselle

Maventa ohjelmistotaloille ja integraattoreille

Integroi Maventan verkkolasku- ja verkkopalkkateknologia osaksi omaa palveluasi. Maventa tarjoaa helppokäyttöisen ja hyvin dokumentoidun APIn ja kaupallisesti kiinnostavat yhteistyömallit.

Lue lisää Maventa-kumppanuudesta
Tutustu APIn

Verkkolaskutuksen hyödyt tiivistettynä

Säästät laskutuskuluissa heti lähes 18 euroa/lasku

Laskutat erittäin luotettavasti turvallisimman reitin kautta verkkolaskuna, sähköpostilla tai kirjeitse.

Varmistat kassavirran ja mahdollistat saatavien seurannan ja tarvittaessa myös perinnän.

Säästät luontoa, verkkolaskun hiilijalanjälki on vain 1/3 paperilaskuun verrattuna.

Maksat vain käytöstä lähetettyjen ja vastaanotettujen laskujen mukaan.

Voit skaalata tarpeesi mukaan: yhdistä verkkolaskutus suoraan järjestämääsi tai integroi osaksi palveluasi.

Näin verkkolaskutus toimii

100 % läpinäkyvyys ja seurattavuus

Verkkolaskutuksen avulla varmistat, että yrityksesi kaikki laskut ovat saatavilla joustavasti ja turvallisesti. Kaikista tapahtumista jää loki, jota voit tarkastella ohjelman tai verkkoliittymän avulla.

Automaattinen konvertointi

Maventa huolehtii verkkolaskuformaattien muuttamisen vastaanottajan järjestelmän vaatimaan muotoon. Maventa tukee laajalti sähköisen laskutuksen eri formaatteja. Lue lisää Maventan tukemista verkkolaskuformaateista

Automaattinen reititys

Maventan verkko etsii nopeimman, kustannustehokkaimman ja turvallisimman reitin laskullesi. Lasku välittyy aina ensisijaisesti verkkolaskuna. Mikäli verkkolaskun toimittaminen ei ole mahdollista, Maventa-lasku toimitetaan sähköposti-ilmoituksella tai kirjeitse. Käyttäjänä sinun ei tarvitse huolehtia laskun välitystavasta. Voit luottaa siihen, että lasku saapuu perille, oli vastaanottaja kuluttaja tai yritys – Suomessa tai ulkomailla.

Kuluttajalaskut suoraan Kivra-digipostilaatikkoon

Maventa välittää kuluttajalaskut jatkossa automaattisesti digipostina Kivraan niille kuluttaja-asiakkaille, joilla Kivra on käytössä ja joille lasku olisi muuten toimitettu paperi- tai sähköpostikirjeenä. Kivraan vastaanottavat kuluttajat saavat laskut nopeasti ja toimitettuna samaan paikkaan muiden tärkeiden dokumenttien kanssa. Postia lähettävät yritykset saavat kustannushyötyjä, sillä digiposti on perinteisiä paperikirjeitä edullisempi tapa toimittaa laskuja.

Tutustu Kivraan: www.kivra.fi

Liitteet verkkolaskun mukaan

Liitetiedostot liikkuvat Maventan verkkolaskujen mukana ilman enimmäismäärää tai lisämaksua.

Skannauspalvelu

Skannauspalvelun avulla myös paperilla ja sähköpostilla tulevat ostolaskut muuttuvat hetkessä sähköisiksi. Näin pääset kokonaan eroon paperista, mikä tehostaa ajankäyttöä. Laskut välittyvät automaattisesti Maventa-tilillesi verkkolaskuina, joiden liitteenä on alkuperäisen laskun kuva pdf-muodossa.

Skaalautuva ratkaisu

Maventan verkkolaskutus on räätälöitävissä täysin liiketoiminnan laajuuden mukaan. Tämän ansiosta palvelu sopii niin pienille kuin suurille yrityksille. Liiketoiminnan kasvaessa verkkolaskutus kasvaa mukanasi.

verkkolaskutus-verkkolaskulaki-ikoni

Verkkolaskulaki 2020

Uusi verkkolaskulaki tuli voimaan huhtikuussa 2020 ja velvoittaa yritykset lähettämään ja vastaanottamaan verkkolaskuja.
Nyt kannattaa viimeistään siirtyä verkkolaskutukseen!

Lue lisää

Verkkolaskutukseen siirtyminen

Verkkolaskutus yrityksille

Maventa sopii niin pienten kuin suurtenkin yritysten verkkolaskutustarpeisiin. Maventa integroituu helposti yrityksen taloushallinto- tai toiminnanohjausjärjestelmään, mikä mahdollistaa sujuvan laskutusprosessin.

Maventan käyttöönotto on helppoa – siirry vain käyttöönottosivulle, valitse taloushallinto- tai toiminnanohjausjärjestelmäsi ja seuraa ohjeita.

Verkkolaskut kuluttajille

Kuluttajat voivat halutessaan vastaanottaa laskut verkkolaskuina omaan verkkopankkiin. Helpoin tapa verkkolaskujen käyttöönottoon, on ottaa yhteyttä oman pankkisi palveluneuvojaan, joka opastaa sinut eteenpäin käyttöönotossa.

Verkkolaskutuksen peruskäsitteet

1. Mikä on verkkolasku?

Verkkolasku on lasku, joka siirtyy digitaalisesti lähettäjältä vastaanottajalle muutamassa minuutissa. Laskun kaikki tiedot liitteineen siirtyvät laskun mukana automaattisesti. Jotta verkkolasku siirtyy onnistuneesti, tarvitset vain vastaanottajan verkkolaskuosoitteen tai Y-tunnuksen. Maventa hoitaa loput. Toisinaan verkkolaskua kutsutaan myös sähköiseksi laskuksi

Lue lisää: Mikä on verkkolasku?

2. Mitä verkkolaskutus maksaa?

Verkkolaskutuksen hinta riippuu operaattorista. Jotkin operaattorit veloittavat asennus- ja kuukausimaksuja palvelunsa käytöstä. Maventan käyttöönotto ei maksa mitään eikä kiinteitä kuukausimaksuja ole. Maksat vain lähetetyistä ja vastaanotetuista laskuista hinnastomme mukaisesti.

3. Mikä on verkkolaskuoperaattori?

Verkkolaskuoperaattori on ikään kuin verkkolaskutuksesi postitoimisto, joka lähettää ja ottaa vastaan verkkolaskut puolestasi. Voit käydä hakemassa verkkolaskuoperaattorillesi saapuneet laskut taloushallinto-ohjelmaasi käsiteltäväksi samaan tapaan kuin postitoimistosta voi hakea yrityksen postilokeroon tulleet laskut. Maventa on Suomen suosituin verkkolaskuoperaattori. Avatessasi Maventa-tilin, verkkolaskuyhteys avautuu samantien automaattisesti myös kaikkiin muihin suomalaisiin verkkolaskuoperaattoreihin.

4. Mitä tarkoitetaan verkkolaskuosoitteella?

Verkkolaskuosoite, aivan kuten tavallinen postiosoite tai sähköpostiosoite, kertoo osoitteen minne voit vastaanottaa verkkolaskuja. Jos haluat kytkeä Maventa-tiliä avatessasi verkkolaskujen vastaanoton päälle, Maventa muodostaa sinulle verkkolaskuosoitteen automaattisesti. Verkkolaskuosoitteessa on kaksi osaa: varsinainen verkkolaskuosoite ja välittäjätunnus. Esimerkiksi Maventan oma verkkolaskuosoite on 003721291126 ja operaattoritunnus MAVENTA. Operaattoritunnus on vähän kuin postinumero: se kertoo minkä verkkolaskuoperaattorin asiakas yritys on. Lähes kaikkien Suomalaisten yritysten verkkolaskuosoitteet ovat julkisesti nähtävissä Tieken verkkolaskurekisterissä osoitteessa verkkolaskuosoite.fi

5. Mikä on pankkiverkko?

Verkkolaskupalveluita tarjoavat paitsi siihen erikoistuneet verkkolaskuoperaattorit, myös kaikki suomalaiset pankit. Pankkien muodostamaa verkkolaskuverkkoa kutsutaan yleisesti pankkiverkoksi. Pankkien muodostama pankkiverkko kytkeytyy automaattisesti päälle Maventa-tilin avauksen yhteydessä. Pankkiverkon avaus kestää yleensä pari päivää. Avattuasi Maventa-tilin ja pankkiverkon aktivoituessa, voit lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja kaikille suomalaisille verkkolaskukäyttäjille.

6. Finvoice vai Teapps? Mitä ovat verkkolaskuformaatit?

Finvoice ja Teapps ovat Suomessa yleisesti käytössä olevia verkkolaskuformaatteja eli tiedostomuotoja, jossa verkkolaskut ovat. Sekä Finvoice- että Teapps-tiedostot loppuvat päätteeseen .xml, ja lähes kaikki Suomessa markkinoilla olevat taloushallinto-ohjelmat osaavat käsitellä jompaa kumpaa formaattia.

7. Mitä tarvitsen verkkolaskutuksen käyttöönottoon?

Voidaksesi verkkolaskuttaa tarvitset vain kaksi asiaa: Maventa-verkkolaskutilin ja taloushallinto- tai toiminnanohjausohjelman, joka kykenee lukemaan ja kirjoittamaan verkkolaskuja.

8. Miten kytken verkkolaskutuksen taloushallinto-ohjelmaani?

Verkkolaskutuksen kytkeminen taloushallinto-ohjelmaan on helppoa. Tarkista ensin löytyykö ohjelmasi Maventaan suoraan integroitujen ohjelmistojen listalta. Jos taloushallinto-ohjelmasi löytyy listalta, seuraa vain annettuja ohjeita. Jos ohjelmaasi ei ole vielä suoraan kytketty Maventaan, sen voi kytkeä Maventa Connectorin avulla.

Verkkolaskutus, jossa maksat vain laskuista

Maventassa maksat vain lähetetyistä ja vastaanotetuista laskuista. Ei kiinteitä kuukausi- tai käyttäjämaksuja.

Ota käyttöön Suomen johtava verkkolaskupalvelu